Atopik dermatit çocuklarda görülen en sık cilt hastalığıdır. Yurtdışında sıklıkla Atopik Dermatit ismi kullanılırken, Türkiye’de ise Egzama kelimesi daha sık kullanılmaktadır.
Atopik dermatitten ne zaman şüphelenmeliyim?
Atopik dermatit belirtileri genellikle 1 yaşından önce başlar. Atopik dermatitli çocukların sıklıkla ciltleri kurudur. Saçlı deride, yüzde ve boyunda sıklıkla belirtiler vardır. Çocuklar sık sık kaşıntıdan dolayı uyuyamazlar. Huzursuzdurlar.
Atopik dermatiti olan çocukların belirtileri genellikle saçlı deride kepeklenme veya yüzde kızarıklıkla kendini göstermektedir. Bu nedenle sıklıkla bebeğin öpülmesinden veya babanın sakallarının çocuğun yüzüne zarar vermesinden dolayı sorun olduğu düşünülür. Belirtiler artınca ve özellikle de kollar ve vücutta da kızarıklıklar görülmeye başlayınca artık durumun öpmeye bağlı olmadığı anlaşılır.
Atopik dermatit uzun süren bir ciltt hastalığıdır. Cilt bakımının nasıl yapılacağı öğrenilmelidir. Tedavi ve cilt bakımı ile çocuğun rahatsızlığı hafifletilir.
Sonuç olarak ;
Atopik dermatit egzama olarak bilinen ve çocuklarda görülen en sık alerjik cilt rahatsızlığıdır. Atopik dermatit teşhis ve tedavisini yapan en deneyimli uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır. Çünkü atopik dermatitin en sık nedeni gıda alerjisidir. Gıda alerjisi teşhisi ise en doğru şekilde, ciltten alerji testiyle konulmaktadır. Bu testin yapılması ve yorumlanması konusunda en detaylı eğitim alan uzmanlar ise çocuk alerji uzmanlarıdır.
Atopik Dermatit için Hangi Doktoru Gitmeliyim?
Atopik dermatit (Egzama) belirtileri olan çocukların; Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ve alerjik hastalıklar konusunda yandal uzmanlıklarını tamamlamış doktorlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir.